Рождество Христово: През вековете и днес

“Весели празници!” Този поздрав чуваме много често към края на декември, всеки празнува нещо. Но какво всъщност се празнува? Кои са тези “светлите празници” и какво означават всичките ритуали, и традиции? Нека погледнем малко в историята. Коледа е стар славянски празник на бога на зимното слънцестоене. Славяните му се молят да порасте по-бързо и отново […]

by Slavomir Grigorov

December 20, 2016

1 min read

download 1 - Рождество Христово: През вековете и днес

“Весели празници!” Този поздрав чуваме много често към края на декември, всеки празнува нещо. Но какво всъщност се празнува? Кои са тези “светлите празници” и какво означават всичките ритуали, и традиции? Нека погледнем малко в историята.

Коледа е стар славянски празник на бога на зимното слънцестоене. Славяните му се молят да порасте по-бързо и отново да се превърне в благото пролетно слънце. Те са вярвали, че през нощта на зимното слънцестоене се ражда новото слънце. В негова чест групи от млади момчета са се обличали в различни страховити костюми, някои са се преобличали като жени, и са правили обредни обиколки по махалата съобщавайки от дом на дом раждането на новото слънце. Пяли са коледни заклинателни песни, вещаещи богатство и благополучие на рода и дома, играли са различни игри и пиески. Ако са се срещнели две групи коледари обикновено са се получавали улични побоища, при което, можело някой от младите коледари да почине. Тогава, той се погребвал директно на мястото където се е случил боя (обикновено на кръстопът), без да се търси отговорност за смъртта му. В чест на бога коледа хората са принасяли жертви –животни, като на пример коне, кози, крави и мечки. През нощта в чест на новото слънце са се палили огньове, факли или свещи, при които хората са будували до сутринта посрещайки новото божество на слънцето.
Римската империя спира преследването на християнската религия в началото на 4-ти век, и няколко години по-късно, го приема за официална религия. За Християнството е неприемливо почитането на езическите богове, за това хората приели Християнската религия започват да влагат друго съдържание в зимните празници. Като подходящ христянски аналог се избира раждането на Иисус Христос, който е наречен и Слънцето на правдата (Библията, пророк Малахия 4:2). Истинска дата на раждането на Иисус Христос не е позната. И празнуването на рождението му не е описано в Библията и Христянската форма на празниците – Рождество Христово – придобива много от белезите на езическите обичаи изпълнени с християнско съдържание. Например – будуването заради бога на слънцето се превърнало в бъдни вечер – очакване на раждането на Иисус Христос (помазаникът), паленето на огньове прилича на палене на свещи и светещи лампи, коледарите благовестяват раждането на Иисус Христос а не бога на слънцето, жертвоприношенията се заместват с подаръци за близки хора (размяната на подаръците) под елхата, която е специално украсена, празникът става повод за събиране с близки хора и т.н.
Защо всъщност, Рождество Христово е считано за толкова велик празник, че целият свят да признава летоброенето от това събитие? Чудото на въплъщението на Бога, в тялото на човек, което се е случило, не присъства в нито една друга религия. Бог от любов даде единородния си Син за да не погине никой в греховете си, който вярва в Него. За християните Иисус Христос е примерът за подражание, и то не само по празниците. Иисус не само на рождения си ден е правил само добро, или само в неделя. Той ни даде един добър пример за целия ни живот.

Ето какво беше казано за рождението на Иисус Христос на стражите на стадото край град Витлеем:
“Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всичките люде. Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, Който е Христос Господ. И това ще ви бъде знакът: ще намерите Младенец повит и лежащ в ясли. И внезапно заедно с ангела се намери множество небесно войнство, което хвалеше Бога, казвайки: Слава на Бога във висините, И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение.”
По време на комунизъм църквата продължи да почита личността на Иисус Христос и да празнува рождество Христово, въпреки че тогавашната власт отричаше този празник. И за известно време 25 декември в България спира да е сред официалните държавни празници.
Днес когато имаме свобода на вероизповеданието, пак се измества по всякакви начини фокусът на този празник, и “рожденика” остава за много хора незначителен. CocaCola промотира своя герой старец, който се смесва с друга личност с християнски background – Санта Клаус (свети Никола който се посветил да помага и прави дарения за бедни хора и то не само по празниците). За още по голямо объркване и заличаване на християнските герои, свети Никола са го преименували на дядо Мраз (или дядо Коледа) и от някъде се появи още и Снежанка и други мистични “салати”. Вместо името на празника “Рождество Христово” все повече се използва отново името на славянското божество на зимното слънцестоене “Коледа”.

Вярвам, че празника е това с каквото съдържание го изпълним. Какво празнуваш ти? Как би го обяснил на някой човек дошъл от втори век? Или как би го обяснил на детето си?

Пожелавам ви рождество Христово да не ви се изгуби в коледната суматоха, и да ви даде мир в сърцата и светлина в душата.

Весели празници.

Славо

Categories

Java Expert at Dreamix